Old Amsterdam

Ik doe het niet meer. Ik eet het nooit meer. En dat terwijl iedereen weet dat ik zo van kaas houd. Nee, ik boycot kaas niet helemaal uit mijn eetpatroon, maar wel Old Amsterdam. Niet omdat ik het niet lekker vindt, integendeel, maar omdat hun reclame in de zomermaanden echt erover was. Heb je het ook gezien? In Linda’s zomerweek? Gênant vond ik het. Grappig is dus dat zij precies het tegenovergestelde hebben bereikt bij mij, dan hun bedoeling was. Dat hadden ze wellicht niet verwacht. Dus deze maand een column over hoe productplacement juist tegen je kan keren.
Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik snap best geld in het laatje moet komen bij een commerciële omroep. En ja, ook ik eet graag een blokje kaas bij de tv. Maar geen enkele normale regisseur brengt tijdens een programma meer dan 1 keer in beeld hoe iemand een blokje kaas eet. Ik zag het gemiddeld 50 keer! En oh ja, als ik een blokje kaas afsnijd, gooi ik de korst (met het logo) weg en heb alleen blokjes voor me op tafel. Het overgebleven stuk, gaat terug de koelkast in. Jongens, begrijp het dan toch: het is niet meer écht! Sterker nog: het is irritant! En helemaal als je dan voor een reclameblok te horen krijgt: ‘dit programma is mede mogelijk gemaakt door Old Amsterdam’. Oh, écht?!
Jongens, begrijp het dan toch: het is niet meer écht! Sterker nog: het is irritant! En helemaal als je dan voor een reclameblok te horen krijgt: ‘dit programma is mede mogelijk gemaakt door Old Amsterdam’. Oh, écht?!
Ik kan het eigenlijk alleen maar eens zijn met de 4e conclusie van Eva van Reijmersdal (zij promoveerde in 2007 brand placement): Hoe commerciëler de brand placement, hoe minder het publiek het accepteert. Zij concludeert zelfs dat de waardering minder wordt voor merken die overdreven en ongepast getoond worden. Daar is Old Amsterdam even aan voorbij gegaan. Zonde, want met het product zelf is niets mis.
Dus, lieve bedrijven. Als je al product placement in wilt zetten, doe het dan goed. Kijk of je je doelgroep raakt. Zoek een programmaformat dat zich leent voor product placement. En…houd het alsjeblieft subtiel. Een goed voorbeeld? De bank in ‘Zeg ‘ns AAA’…wist jij dat die van IKEA was? Het is nog altijd niet duidelijk of zij ook voor de exposure hebben betaald, maar de bank stond wel op de cover van hun magazine in die tijd. Zo kan het dus ook!
Of ik nu moet leven zonder kaas? Nee. Gelukkig is er een zeer goed alternatief en ligt er nu vaak een stuk Beemster Extra Oud in de koelkast. Nu maar hopen dat zij geen gekke dingen doen 😉