Ingrediënten
-
Voor de cakejes
-
200gr komkommer
-
250gr bloem
-
4 eieren
-
75gr boter
-
1 zakje gistinstant gist voldoet prima voor dit recept!
-
1kl curry madraskl staat voor koffielepeltje. Dus iets groter dan een theelepel. ;-)
-
snufje zout
-
Voor de topping
-
120gr roomkaas
-
20gr Griekse yoghurt
-
30gr ongezouten cashewnoten
-
5gr koriander
Beschrijving
Hij bestaat voor 94% uit water, is rijk aan voedingsvezels en vitamine K. Ik heb het over de komkommer. Een groente die eigenlijk perfect is voor elk moment van de dag. En elk moment van het jaar. Want waarom zou je een komkommer enkel als frisse snack eten op een warme dag?
Wat dacht je bijvoorbeeld van deze cupcakes van komkommer? De curry madras zorgt voor een heerlijk kruidige en warme toets. Ik maakte ze trouwens als verrassing voor BASF Vegetable Seeds. Want zij spelen dit jaar (2020) al 20 jaar een belangrijke rol in het verticaal telen van komkommers. Iets wat je vaak niet weet en ook niet bij stilstaat. Wat mij betreft verdient dat een eigen cupcake.
Deel het recept gerust en zet hen eens in het zonnetje!
Stappen
1
Klaar
5 min.
|
Splits & klop |
2
Klaar
5 min.
|
Rasp & snijd |
3
Klaar
10 min.
|
Klop & roerSmelt de boter op laag vuur. Klop de eigelen op en voeg de bloem, het gist, snufje zout, uitgelekte (!) geraspte komkommer en gesmolten boter toe. Roer tot je een glad deeg hebt. Spatel tot slot de eiwitten voorzichtig door het deeg. Hoe meer lucht je kunt behouden in je deeg, hoe lekkerder je cupcakes straks zijn. |
4
Klaar
5 min.
|
Vul & bakOnze oven is altijd zo voorverwarmd, dus dat doe ik pas in deze stap. Op 180°C voor dit recept. Doet jouw oven er iets langer over? Zet hem dan iets eerder aan of wacht even, terwijl je vast met stap 5 aan de slag kunt. Vul de cupcakevormpjes met het deeg (tip: ik gebruik hiervoor altijd een ijslepel!) en bak ze vervolgens in zo’n 15 minuten goudbruin. Heb je geen siliconenvorm? Leg er dan een cupcakepapiertje in, zodat ze niet vastplakken in je vorm. Controleer of ze van binnen gaar zijn door met een satéprikker te prikken in je cakeje. Omdat komkommer vrij veel water bevat, lijkt het misschien of ze nog niet gaar zijn, maar schijn bedriegt in deze... |
5
Klaar
5 min.
|
Hak & meng |
6
Klaar
10 min.
|
Beleg & serveerLaat de cupcakes afkoelen op een rooster, want anders smelt je roomkaas gelijk. Schep voorzichtig wat roomkaas op je cakeje. Bestrooi ze daarna met de fijngesneden blokjes komkommer, geroosterde cashewnootjes en koriander. Werk af met een klein beetje curry madras en...geniet! Wil je het extra feestelijk maken? Serveer de toppings in losse bakjes en laat iedereen zelf hun cupcake versieren! Handig ook voor als de 1 wel graag koriander wel, maar liever geen cashewnootjes, een ander geen roomkaas wil, maar wel nootjes en alle varianten die er nog meer zijn. ;-) |