Crunchy komkommer cupcake
Kruidig, warm en fris in één

0 0
Crunchy komkommer cupcake

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
Voor de cakejes
200gr komkommer
250gr bloem
4 eieren
75gr boter
1 zakje gist instant gist voldoet prima voor dit recept!
1kl curry madras kl staat voor koffielepeltje. Dus iets groter dan een theelepel. ;-)
snufje zout
Voor de topping
120gr roomkaas
20gr Griekse yoghurt
30gr ongezouten cashewnoten
5gr koriander

Jouw portie vitamine K in een cupcake! Met een heerlijk kruidige en warme toets dankzij de curry madras. Eet ze warm of koud.

Kenmerken:
  • Suikervrij

Ingrediënten

  • Voor de cakejes

  • Voor de topping

Beschrijving

Deel

Hij bestaat voor 94% uit water, is rijk aan voedingsvezels en vitamine K. Ik heb het over de komkommer. Een groente die eigenlijk perfect is voor elk moment van de dag. En elk moment van het jaar. Want waarom zou je een komkommer enkel als frisse snack eten op een warme dag?

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze cupcakes van komkommer? De curry madras zorgt voor een heerlijk kruidige en warme toets. Ik maakte ze trouwens als verrassing voor BASF Vegetable Seeds. Want zij spelen dit jaar (2020) al 20 jaar een belangrijke rol in het verticaal telen van komkommers. Iets wat je vaak niet weet en ook niet bij stilstaat. Wat mij betreft verdient dat een eigen cupcake.

Deel het recept gerust en zet hen eens in het zonnetje!

Stappen

1
Klaar
5 min.

Splits & klop

Splits de eieren en klop de eiwitten schuimig. Bewaar het schuim in een aparte kom.

Voor het beste resultaat gebruik je hiervoor een mixer en zet je die op de hoogste stand. Als je mixer en kom goed schoon, vetvrij en droog zijn, kan je schuim eigenlijk niet mislukken.

2
Klaar
5 min.

Rasp & snijd

Rasp 175gr komkommer fijn. Dat kan met de hand, maar ik maak altijd dankbaar gebruik van de Bamix Slicesy. Dat verkort deze stap aanzienlijk. ;-)

De overige 25gr van de komkommers snijd je tot hele kleine blokjes. Deze heb je op het laatst nodig om je cupcake te versieren.

3
Klaar
10 min.

Klop & roer

Smelt de boter op laag vuur. Klop de eigelen op en voeg de bloem, het gist, snufje zout, uitgelekte (!) geraspte komkommer en gesmolten boter toe. Roer tot je een glad deeg hebt. Spatel tot slot de eiwitten voorzichtig door het deeg. Hoe meer lucht je kunt behouden in je deeg, hoe lekkerder je cupcakes straks zijn.

4
Klaar
5 min.

Vul & bak

Onze oven is altijd zo voorverwarmd, dus dat doe ik pas in deze stap. Op 180°C voor dit recept. Doet jouw oven er iets langer over? Zet hem dan iets eerder aan of wacht even, terwijl je vast met stap 5 aan de slag kunt.

Vul de cupcakevormpjes met het deeg (tip: ik gebruik hiervoor altijd een ijslepel!) en bak ze vervolgens in zo’n 15 minuten goudbruin. Heb je geen siliconenvorm? Leg er dan een cupcakepapiertje in, zodat ze niet vastplakken in je vorm.

Controleer of ze van binnen gaar zijn door met een satéprikker te prikken in je cakeje. Omdat komkommer vrij veel water bevat, lijkt het misschien of ze nog niet gaar zijn, maar schijn bedriegt in deze...

5
Klaar
5 min.

Hak & meng

Rooster in een droge koekenpan de cashewnootjes en hak ze daarna grof met een mes of in de vijzel.

Meng in een bakje de roomkaas met de Griekse yoghurt en naar smaak curry madras.

6
Klaar
10 min.

Beleg & serveer

Laat de cupcakes afkoelen op een rooster, want anders smelt je roomkaas gelijk. Schep voorzichtig wat roomkaas op je cakeje. Bestrooi ze daarna met de fijngesneden blokjes komkommer, geroosterde cashewnootjes en koriander. Werk af met een klein beetje curry madras en...geniet!

Wil je het extra feestelijk maken? Serveer de toppings in losse bakjes en laat iedereen zelf hun cupcake versieren! Handig ook voor als de 1 wel graag koriander wel, maar liever geen cashewnootjes, een ander geen roomkaas wil, maar wel nootjes en alle varianten die er nog meer zijn. ;-)

Mirjam Goes

vorige
Paprisagne
volgende
Kruidige worteltjestaart
vorige
Paprisagne
volgende
Kruidige worteltjestaart