Kanelbullar (kaneelbollen)
Zacht, smeuïg en romig

0 0
Kanelbullar (kaneelbollen)

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
Voor het deeg
25gr boter
75ml melk
75ml room
250gr bloem
4,5gr gist Ik gebruik gewoon de droge gist van Dr. Oekter. Heb je bakkersgist in huis? Dan kun je dit makkelijk vervangen. De ratio is hier 1 op drie. 1 zakje van 7 gram gedroogde of instant-gist is te vervangen door 21 gram verse gist.
25gr Tagatesse
1el kaneel
1kl zout
Voor de vulling
30gr boter
1el kaneel
1/4tl witte peper
1/4tl zwarte peper
1/2tl nootmuskaat
1/4tl kruidnagel
1/4tl kardemon
1/2tl venkelzaad
1/4tl gember
En ook nog
1 eieren

4 oktober is in Zweden uitgeroepen tot kaneelbollen-dag (kanelbullar). Maar van mij mag het elke dag kaneelbollen-dag zijn!

Kenmerken:
  • Suikervrij
Keuken:

Ingrediënten

  • Voor het deeg

  • Voor de vulling

  • En ook nog

Beschrijving

Deel

Njam, njam, njam…Lange tijd waren de suikervrije madeleintjes mijn favoriet, maar sinds vandaag moeten ze hun plek afstaan voor deze overheerlijke suikervrije kaneelbollen. Deze Zweedse lekkernij wordt vaak gegeten bij een fika. Een geweldig zinvol moment van de dag als je het mij vraagt. Ook bij Essentiedenkers plannen we vaak bewust een fika-moment met onze klanten.

Fika is een must voor ons allemaal! En wel hierom.

Stappen

1
Klaar
1 uur en 10 min.

Kneed

Maak allereerst het deeg, want dat moet een uurtje rijzen. Doe de boter samen met de melk en de room in een pannetje en laat het rustig smelten.

Doe ondertussen de bloem, tagatesse, gist en kaneel in een kom en schenk hier de gesmolten boter met melk en room bij. Kneed het geheel tot een soepel, lichtplakkerig deeg. Dat kan met je handen, maar ook met een mixer met deeghaken. Voeg daarna het zout toe, want gist en zout zijn geen vrienden. ;-) Vorm een bal van het deeg en laat die afgedekt in een ingevette kom 1 uur rijzen.

Gebruik je liever verse gist? Los deze dan eerste op in een beetje lauw warme melk wat je later toch nodig hebt.

2
Klaar
10 min.

Mix

Het geheim van dit recept zit hem in deze stap. Het kruidenmengsel. Kopieer gerust die van mij hoor, maar als je het leuk vindt om te experimenteren, is dit je kans! Ik gebruik kaneel, witte en zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, gemalen venkelzaad en een snufje gember. Mix de verschillende kruiden door elkaar tot er een mooie balans ontstaat die jij lekker vindt.

Smelt de boter in een klein pannetje en voeg de kruiden eraan toe. Klaar is je vulling!

3
Klaar
10 min.

Vouw

Rol het deeg uit tot je een grote rechthoek hebt en besmeer het met de heerlijke kruidenpasta. Vouw de deeglap in 3-en en snijd er repen van. Kies je voor gemak? Rol dan de repen op zodat je een ronde koffiekoek krijgt. Kies je voor chique? Vouw ze dan tot krakelingen.

Lastig? Welnee. Met deze 10 IKEA-stappen van illustrator Bruno Vergauwen (https://brunovergauwen.com/) vouw ook jij in no time de mooiste kaneelbollen!

Leg de bollen in een eventueel in een bakvorm. Maak je 9 grote bollen? Dan ziet het er natuurlijk mooi uit als je de bollen in 3 rijen van 3 legt, maar heel eerlijk: de smaak is niet anders als je 5 x 2 of ze gewoon los op een bakplaat legt hoor. ;-)

4
Klaar
10-12 min.

Bak

Verwarm de oven voor op 180°C. Smeer de bovenkant van de kaneelbollen in met losgeklopt ei en bak de bollen in het midden van de oven in 10-12 minuten gaar en goudbruin.

Als je de zoete bollen uit de oven haalt, is het deeg nog wat zacht en lijkt het of ze niet gaar zijn, maar schijn bedriegt.

5
Klaar

Proef

Er is natuurlijk maar 1 manier om erachter te komen hoe geweldig lekker deze kaneelbollen zijn en dat is proeven! Of ze net zo plakkerig zijn als de kaneelbollen met bruine suiker? Nee, zeer zeker niet. Er is geen enkele suikervervanger die namelijk hetzelfde reageert als suiker en dus carameliseert. Is dat erg? Nee, zeer zeker niet, want ze zijn net zo lekker. En als je het mij vraagt zelfs lekkerder. ;-)

Heb je nog wat bolletjes over? Dek de schaal dan goed af met folie en warm ze weer even op in de oven als je er weer van wilt smullen of eet ze koud. Hier in huis zijn de meningen namelijk verdeeld of ze warm of koud het lekkerste zijn. ;-)

Mirjam Goes

vorige
Sla-bitterbal
volgende
Gazpacho van kropsla en tuinerwten
vorige
Sla-bitterbal
volgende
Gazpacho van kropsla en tuinerwten

Voeg je reactie toe