Ingrediënten
-
Voor de balletjes
-
300gr winterwortels
-
200gr courgette
-
350gr kipgehakt
-
25gr paneermeel
-
25gr pardano
-
1 eieren
-
1el curry madrasVoor dit recept gebruik ik de kruiden van Jonnie Boer. Curry madras is een melange uit het zuiden van India.
-
15gr peterselie
-
Voor de puree
-
500gr pastinaak
-
250gr kruimige aardappelen
-
100ml melk
-
25gr boter
-
naar smaak nootmuskaat
-
naar smaak zout
-
naar smaak peper
Beschrijving
Ik ben dol op aardappelen. En alle varianten. Van puree tot gebakken en van gekookt tot gefrituurd. 😉 Helaas zitten er in aardappelen nogal wat koolhydraten die voor mij niet zo handig zijn. Koolhydraten zetten immers ook om tot suiker en het is net die piek die ik moet zien te voorkomen.
Maar…er zijn varianten genoeg op de gewone aardappelpuree die ook ik met smaak kan eten. Bijvoorbeeld deze pastinaakpuree. Meer pit dankzij de noot- en anijsachtige smaak die de familie van de wortel aan je puree voegt!
Samen met de kip-groente-gehaktballetjes, zet je snel een maaltijd boordevol groenten op tafel. En het goede nieuws: van dit gerecht kun je nooit te veel maken! De balletjes die je eventueel overhoudt, vries je namelijk makkelijk in of eet ze bij de borrel de dag erna.
Stappen
1
Klaar
20 min.
|
Schil, kook en pureerWil je de balletjes eten met de pastinaakpuree? Begin dan bij deze stap. Serveer je de balletjes als snack? Dan kun je deze stap overslaan. Schil de pastinaak en aardappelen en snijd ze in grote stukken. Kook ze tot ze gaar zijn. Ze kunnen gewoon samen in een pan. Wel zo handig gezellig. ;-) Giet de pastinaak en aardappels af, laat ze goed uitlekken en doe ze terug in de pan. Voeg de melk, boter, nootmuskaat, zout en peper toe en stamp alles tot een puree. Het vuur kun je nog even aan laten staan, zodat melk warm kan worden, de boter kan smelten en je puree niet gelijk afgekoeld is. Tip: gebruik voor het maken van de puree nooit je staafmixer. Dan maak je de zetmeelmoleculen van de aardappelen kapot en wordt je puree klef en plakkerig. |
2
Klaar
10 min.
|
Schil en raspSchil de wortel en was de courgette. Rasp beide groenten. Dat kan met de hand, maar zoals je misschien in andere recepten hebt kunnen lezen, ben ik bij dit soort recepten altijd heel blij een Bamix SliceSy te hebben. Knijp na het raspen zoveel mogelijk vocht uit de courgette en weeg de ingrediënten die je aan het gehakt toevoegt vast af. |
3
Klaar
10 min.
|
Mix en kneed |
4
Klaar
10 min.
|
Draai en bakVorm balletjes van het gehakt. Kies je voor de ingrediënten voor 5 personen? Dan gebruik je 350 gram kipgehakt. Je maakt daar ongeveer 20 balletjes van. Altijd handig om te weten voor als je als snack wilt serveren. Verhit in een koekenpan de boter en bak de balletjes rondom gaar en bruin. Snijd ondertussen de peterselie vast fijn. |
5
Klaar
5 min.
|
Serveer en genietEet je de kip-groente-gehaktballetjes als hoofdgerecht met de pastinaakpuree? Schep dan met een ijsschep een bol aardappelpuree op een bord en leg de balletjes ernaast. Werk af met fijngesneden peterselie. Snoep je de balletjes liever bij de borrel en kies je voor een bijzondere en gezonde vervanger van bijvoorbeeld een bitterbal? Leg ze dan in een schaaltje, strooi er wat fijngesneden peterselie over, steek er prikkertjes in, schenk een biertje erbij en voilà! Meer heb je niet nodig. |