Luchtige slacake met frisse citroenslagroom
#NatuurlijkOokVoorSalade

0 0
Luchtige slacake met frisse citroenslagroom

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
1 kropsla
100gr olijfolie
85gr Tagatesse
180gr bloem
3 eieren
2tl bakpoeder
1tl gemberpoeder
snuf zout
125ml slagroom
250gr mascarpone
10gr Tagatesse
zeste en sap van 1 citroen
50gr amandelen
takjes verse munt

Hebben ze in de winkel wel botersla, maar geen kropsla? Geen stress, dat is een andere naam voor precies dezelfde sla. Botersla = kropsla. Kropsla = botersla.

Kenmerken:
  • Suikervrij

Ingrediënten

Beschrijving

Deel

Als je bietjes en wortels in zoete gerechten kunt gebruiken, dan moet dat ook met sla kunnen. En dus ging ik aan de slag met de sla van From Boer. De kropsla dit keer. Het is een traditionele Hollandse sla met een dichte krop met rondom grote, brede bladeren. Deze lekkere malse en jonge sla, smaakt zoetig en fris.

En daarmee is de kropsla de perfecte sla voor deze suikervrije luchtige slacake met frisse citroenslagroom!

Stappen

1
Klaar
10 min.

Splits en klop

Splits van de 3 eieren de dooier met het eiwit en klop de eiwitten met een mixer stijf. De dooiers heb je nog wel nodig, dus maak er geen omelet ofzo van. ;-) Als het eiwit stijf is, voeg je langzaam de Tagatesse toe. Mix op de laagste stand tot de Tagatesse en het eiwit goed gemengd zijn. Bewaar het opgeklopte eiwitschuim in een kommetje.

2
Klaar
5 min.

Pureer

Was de kropsla en pureer hem tot je, uitgelekt, 150 gram sla-puree hebt. In de meeste gevallen zal dit (bijna) je hele krop zijn.

3
Klaar
15 min.

Meng

Klop de 3 eidooiers op tot ze lichtgeel zijn. Voeg daarna de olijfolie toe en de sla-puree. Mix alles tot je een homogeen mengsel hebt.

Meng, in een aparte kom, alle droge ingrediënten. Dus de bloem, gember, het bakpoeder en zout.

Voeg daarna de droge ingrediënten toe aan je mix van ei, olie en sla tot je een mooi glad beslag hebt. Spatel tot slot de opgeklopte eiwitten door je beslag. Hoe minder je spatelt, hoe luchtiger je cake straks is!

4
Klaar
40 min.

Vul

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe een beetje olie of boter in een cakevorm en bestuif hem met bloem, zodat je cake straks niet in het blik blijft plakken. Als je een siliconenvorm hebt, hoeft dit uiteraard niet.

Vul de vorm met het beslag en bak de cake in zo’n 35 minuten gaar. Denk aan de sate-prikkertest! Haal de cake uit het blik als hij een beetje afgekoeld is en laat hem op een rooster verder afkoelen.

5
Klaar
5 min.

Klop

Giet de slagroom in een kom en voeg de Tagatesse toe. Klop tot de slagroom stijf is. Mix op de laagste stand de mascarpone, zeste van citroen en citroensap erdoor. Hierbij geldt: goed is goed. Dus mix niet te lang en stop gelijk zodra het 1 geheel is!

Je kunt de crème gelijk gebruiken, maar ook nog even in de koelkast bewaren tot je hem daadwerkelijk nodig hebt. Goed om te weten: afgedekt in de koelkast kun je mascarponecrème een paar dagen bewaren, dus je kunt hem perfect eerder maken en zo vast een deel van je voorbereidingen treffen.

6
Klaar
10 min.

Serveer

Rooster de amandelen in een droge koekenpan en hak ze fijn.

Snijd de cake voorzichtig met een kartelmes in de lengte 2 x door de helft. Smeer de citroenslagroom op de bovenzijdes van de 2 cakelagen. Stapel de lagen weer op elkaar en strooi bovenop de geroosterde amandelen.

Werk de cake verder af met wat verse muntblaadjes en schijfje of wat zeste van citroen.

Mirjam Goes

vorige
Zoete, frisse en romige bavarois van appelsien
volgende
Slaburger met kipgehakt
vorige
Zoete, frisse en romige bavarois van appelsien
volgende
Slaburger met kipgehakt