Madeleintjes
met wortel en een vleugje appelsien

Madeleintjes

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
100gr boter
100gr bloem
100gr winterwortels
60ml melk
65gr Tagatesse
8gr bakpoeder
3 eieren
1 appelsienen

Altijd iets lekkers in huis voor als er onverwachts iemand komt? Deze madeleintjes kun je perfect invriezen!

Kenmerken:
  • Suikervrij
Keuken:

Ingrediënten

Beschrijving

Deel

Je anders naar groenten laten kijken, dat is wat ik graag wil. Vanuit de gedachten dat groenten echt heel lekker en verrassend kunnen zijn. Je kunt ze vaak voor veel meer gebruiken dan je in 1e instantie denkt. Neem nu deze madeleintjes met wortel. De klassieke madeleine ken je wellicht. De suikervrije variant misschien ook. Maar deze vast nog niet! Suikervrij en met minder koolhydraten, omdat de bloem voor de helft wordt vervangen door wortelrasp.

Van alle recepten op deze site, is dit toch wel 1 van mijn favorieten. Direct serveren is natuurlijk het allerlekkerst. Maar invriezen zodat je altijd iets lekkers in huis hebt voor als er onverwachts iemand komt? Dat gaat met deze madeleintjes heel goed!

Al moet ik zeggen dat de madeleintjes, met 5 man in huis, bij ons niet vaak de vriezer halen…

 

Stappen

1
Klaar
5 min.

Smelt

Doe de boter in een pannetje, voeg de melk toe en laat de boter rustig smelten in de warme melk.

2
Klaar
10 min.

Klop

Klop met een mixer de eieren op de hoogste stand tot schuim. Voeg daarna voorzichtig de Tagatesse toe. Doe je de Tagatesse gelijk bij het ei? Dan krijg je lang zo'n luchtige schuim niet. Tagatesse reageert namelijk anders op ei dan suiker.

3
Klaar
10 min.

Rasp

Schil en rasp de winterwortel. Dat kan met de hand, maar ik heb het geluk een Bamix Slicesy te hebben. Daardoor duurt deze stap aanzienlijk korter. ;-)

4
Klaar
5 min.

Meng

Meng in een kom de bloem, wortel, bakpoeder en schil van de appelsien. Spatel dit voorzichtig door het eierschuim.
Voeg daarna zachtjes de gesmolten boter met melk toe.

5
Klaar
13 min.

Vul en bak

Verdeel het beslag over een bakvorm voor madeleintjes. Aangezien het beslag vrij lopend is, gebruik ik hiervoor altijd de maatbeker. Bak de madeleintjes vervolgens in ca. 9 minuten (tot ze goudgeel zijn) af in een voorverwarmde oven van 190ºC.

6
Klaar
zo lang je wilt

Geniet

Laat de madeleintjes afkoelen op een rooster. Zet ondertussen een kop verse appelsienenthee. Pak een boek, je thee en een madeleintje (of 2, of 3 of ...) en geniet!

Mirjam Goes

volgende
Biscuitdeeg met aardbeien en véél slagroom
volgende
Biscuitdeeg met aardbeien en véél slagroom