Ingrediënten
-
Voor de tomatensaus
-
1 ui
-
1t knoflook
-
350gr gehaktIk kies vaak voor half-om-half gehakt, maar rundergehakt kan natuurlijk ook.
-
2 winterwortels
-
1 stengel prei
-
750gr tomaten
-
Voor de bechamelsaus
-
20gr boter
-
20gr bloem
-
250ml melk
-
1tl nootmuskaat
-
20gr kaas
-
En dan natuurlijk
-
6 paprikaKies je voor verschillende kleuren, heb je een extra feestelijke ovenschaal. Maar 1 kleur kan natuurlijk ook.
-
6 lasagnebladen
-
1 bolletje mozzarella
-
20gr basilicum
-
2el olijfolie
-
naar smaak zout
-
naar smaak peper
Beschrijving
De meeste recepten verzin ik zelf. Gelukkig kan ik altijd terugvallen op een team dat me uitdaagt en inspireert en uiteindelijk test of de recepten website-waardig zijn. Zo ook voor dit recept. Het resultaat? Een klassieke lasagne, maar dan in een ander jasje. Want waarom zou je 1 van de ingrediënten die je normaal in je tomatensaus doet (althans, ik), niet eens extra in het zonnetje zetten.
Gemakkelijk te bereiden, een feest op je bord en de garantie voor een uniek bordje voedingsvezels met veel vitamine C en foliumzuur. Bovendien zit dit gerecht boordevol groenten en gebruik je veel minder pasta (en dat zijn weer koolhydraten die omgezet worden tot suikers: iets dat Little Miss natuurlijk niet mag).
Stappen
1
Klaar
20 min.
|
Snijd & bakSnijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Verhit in een braadpan 1 el de olijfolie en rul het gehakt gaar. Voeg halverwege de gesnipperde ui en knoflook toe. Ondertussen kun je de groeten vast wassen en in stukjes snijden. Aangezien ik er er voor kies om de tomatensaus dit keer te blenderen met de staafmixer, snijd ik de groenten grof en niet heel netjes. ;-) Inmiddels is het gehakt gaar. Dat haal je uit de pan en laat, als er heel veel vocht of vet uit het mengsel komt, het het uitlekken in een vergiet. Verhit in dezelfde pan (dat scheelt afwas!) de rest van de olie en bak de prei en wortels kort aan. Voeg de gesneden tomaten toe en laat alles gaar pruttelen. Om ervoor te zorgen dat je tomatensaus straks niet heel dun is, kies ik er altijd voor om het overtollige tomatensap eruit te scheppen voordat ik alles blender. Dit sap kun je namelijk perfect gebruiken voor een verse tomatensoepje. ;-) Blender, als de wortels gaar zijn, alles tot een verse tomatensaus. Voeg het uitgelekte gehakt toe, kruid af met peper en zout en voilá: klaar is je basis tomatensaus. |
2
Klaar
10 min.
|
Kook & stansNatuurlijk kun je de lasagnebladen zelf maken, maar in dit geval kies ik voor gemakt en pak voorgekookte lasagnebladen. Kook ze in zo'n 5 minuten in ruim kokend water gaar. Spoel ze af en stans er met een vormpje rondjes uit die ongeveer dezelfde doorsnede hebben als je paprika's. Dat stapelt straks gemakkelijk. Heb je geen uitsteekvormpje? Geen nood. Snijd de bladen gewoon door 3-en en duw ze tijdens het vullen iets steviger in je paprika. |
3
Klaar
10 min.
|
Mix & roerTijd voor het maken van je bechamelsaus. Als je alles goed afweegt, heb je hem eigenlijk zo gemaakt. Smelt de boter in een pannetje en roer de bloem erdoor. Laat de bloem kort koken en voeg beetje bij beetje de melk toe tot je een dikke roomsaus krijgt. Voeg de kaas toe en roer hem goed door, tot de kaas gesmolten is. Breng de saus op smaak met de nootmuskaat, zout en peper. |
4
Klaar
10 min.
|
Snijd & vulWas de paprika's en snijd de bovenkantjes eraf. Verwijder de zaadlijsten, zodat ze klaar zijn om gevuld te worden. Begin met een laagje tomatensaus, leg daarop een lasagneblad, dan weer een laagje tomatensaus en een lasagneblad en nog een laagje. Eindig met een lasagneblad. Snijd de mozzarella in plakjes en schep op het laatste lasagneblad een grote lepel bechamelsaus met daarop een plakje mozzarella. |
5
Klaar
30 min.
|
Bak & eetAls je al je paprika's gevuld hebt, kunnen ze een voorverwarmde oven van 180°C in. Na een minuut of 30 zijn ze overheerlijk! Is je kaas nog niet helemaal gesmolten of houd je meer van gegrilde kaas? Zet dan de laatste 5 minuten de gril nog even aan. Serveer de paprika's met de verse basilicum. Buon appetito! Overigens, als je eters op bezoek krijgt en je wilt hen verrassen met dit recept...weet dan dat je stap 1 tot en met 4 perfect kunt voorbereiden en de laatste stap kunt doen terwijl jullie genieten van een heerlijk aperitief. |