Sla-bitterbal
Voor bij de borrel, je frietjes of op een zacht bolletje

0 0
Sla-bitterbal

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
500gr kruimige aardappelen
100gr salatrio
100gr katenspek
8gr gelatine
50gr rundvleesbouillon
3 eidooiers
30gr boter
50ml melk
40gr bloem
1 eieren
50gr paneermeel
naar smaak zout
naar smaak peper
naar smaak mosterd
naar smaak worcestersaus
1ltr maïsolie

Serveer jij al het originele slakroketje op je "VrijMiBo"?! Laat het me weten. Ik wacht ondertussen op een telefoontje van Mora of Van Geloven Snacks. ;-)

Kenmerken:
  • Suikervrij

Ingrediënten

Beschrijving

Deel

From Boer wil laten zien dat sla meer alleen is dan een bijgerecht of een alternatief op een zomerse dag. In samenwerking met hen, ontwikkel ik daarom verschillende innovatieve recepten om de veelzijdigheid van sla in het zonnetje te zetten! Dit keer een mooie combinatie van het product met de herkomst van de sla: Nederland. Want hoe Nederlandser wil je het hebben dan de bitterbal?

De vleesbitterbal en alle (vegetarische) varianten daarop kennen we onderhand wel. Tijd voor iets nieuws: de sla-bitterbal! Voor bij de borrel, je frietjes of op een zacht bolletje.

Stappen

1
Klaar
25 min.

Schil, kook en pureer

Schil de aardappels en kook ze met wat zout totdat ze gaar zijn. Giet het water af, laat de aardappels afkoelen en pureer ze.

Tip: Doe dit niet met een blender...Dat maakt de structuur van je aardappelen volledig kapot. Je puree wordt dun en kleverig terwijl hij licht en luchtig hoort te zijn.

2
Klaar
5 min.

Week, los op en splits

Week de gelatineblaadjes in koud water en splits ondertussen het eigeel van het eiwit. Als de gelatine week is, verwarm je de rundvleesbouillon en laat je de gelatine hierin oplossen.

3
Klaar
10 min.

Was en snijd

Was de sla en laat hem heel, heel goed uitlekken. Water en vet gaan nu eenmaal niet goed samen. Dus dep de sla eventueel droog in een schone theedoek als je twijfelt. Snijd vervolgens de sla en katenspek in reepjes.

4
Klaar
65 min.

Meng en koel af

Meng alles snel door elkaar. En voor de volledigheid, alles is dus: de aardappelpuree, de boter, de melk, het eigeel, de gelatine, de katenspek en natuurlijk de sla. Kruid de puree af met zout, peper, worcestersaus en mosterd naar smaak.

Verdeel de puree over een platte schaal en laat hem minimaal een uur opstijven in de koelkast. Ik maak de puree vaak een dag van te voren en ga de volgende dag verder met de volgende stap!

5
Klaar
20 min.

Draai en paneer

Draai balletjes van de puree en paneer ze. Het lekkerste is als je ze trouwens dubbel paneert. Dus balletje in de bloem, ei, paneermeel, bloem, ei, paneermeel.

Tip: Varieer eens met de paneermeel en gebruik geen gewone, maar paneermeel met tuinkruiden of panko!

6
Klaar
5 min.

Frituur en rust

Verwarm een frituurpan tot 220°C of zet een pan met maisolie op het vuur. Zodra je korstje brood begint te bakken heeft je vet de juiste temperatuur.

Bak de sla-bitterballen in zo'n 3 minuten goudbruin en laat ze daarna op een keukenpapiertje uitlekken en nog 2 minuutjes uitharden.

7
Klaar
Zo lang je wilt

Borrel en geniet

Serveer de bitterballen met mosterd bij de borrel, je frietjes of op een broodje! Succes (en verbazing) gegarandeerd. Proost!

Mirjam Goes

vorige
Knapperige groentjes op Oosterse wijze
volgende
Kanelbullar (kaneelbollen)
vorige
Knapperige groentjes op Oosterse wijze
volgende
Kanelbullar (kaneelbollen)

Voeg je reactie toe