Ingrediënten
-
Voor de cake
-
1 of 2 bietjes
-
150gr bloem
-
135gr havermelk
-
75gr Tagatesse
-
35gr olijfolie
-
1el balsamicoazijn
-
1el cacao
-
1tl bakpoeder
-
snufje zout
-
Voor de spread
-
125gr frambozen
-
2el ciazaad
-
1el balsamicoazijn
-
Voor de toefjes
-
125ml slagroom
-
1 vanillestokje
-
250gr mascarpone
-
10gr Tagatesse
-
Omdat het oog ook wat wil
-
frambozen
-
munt
-
rozen- en frambozenblaadjes
Beschrijving
Onze middelste (8) heeft een eigen moestuin. Voor zijn verjaardag kreeg hij van opa en oma bietjes voor in zijn tuin. En een kleine 2 maanden later, had hij vol trots zijn eerst echte eigen rode biet geteeld! Geen hoeveelheid om ons gezin van een maaltijd te voorzien, maar we zijn niet voor 1 gat te vangen.
We verrasten de anderen met een zoet gerecht van bietjes. Want waar je misschien denkt dat bietjes het alleen goed doen in hartige gerechten, kun je ze ook perfect in de zoete keuken gebruiken. En laat je voor dit recept nu precies 1 bietje nodig hebben…;-)
Met 1 bietje maak je namelijk een heerlijke en natuurlijke red velvet. Door gepureerde bieten aan het beslag toe te voegen krijgt je taart een natuurlijke, rode kleur. En samen met de fris zoetzure smaak van de frambozen in combinatie met de balsamico-azijn is dit echt een heerlijk suikervrij taartje die er ook nog eens heel feestelijk uitziet!
Stappen
1
Klaar
20 min.
|
Schil en kookSchil de bietjes en kook ze beetgaar. Giet ze af, maar bewaar een beetje kookvocht. Doe de bietjes samen met een klein beetje kookvocht in de blender en blend ze tot een gladde puree. Is je puree nog wat te dik? Voeg dan nog een beetje kookvocht toe. Als je uiteindeijk 165 gram puree hebt, is het helemaal goed! |
2
Klaar
10 min.
|
Meng |
3
Klaar
35 min.
|
Vul en bakVerwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een kleine springvorm met bakpapier. Ik heb er eentje gebruikt van 15 centimeter. Vul de springvorm tot net onder de rand met beslag en bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar. Ook hier werkt de sateprikker-test natuurlijk! Haal de cake uit de springvorm en laat hem op een rooster afkoelen. |
4
Klaar
10 min.
|
KlopGiet de koude slagroom in een schone kom, snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en voeg de vanille samen met de Tagatesse toe. Klop tot de slagroom stijf is. Mix op de laagste stand de mascarpone erdoor. Mix niet te lang, want dan wordt het te dun om de toefjes te kunnen spuiten. Stop dus gelijk zodra het 1 geheel is! Je kunt de crème gelijk gebruiken, maar ook nog even in de koelkast bewaren tot je hem daadwerkelijk nodig hebt. Goed om te weten: afgedekt in de koelkast kun je mascarponecrème een paar dagen bewaren, dus je kunt hem perfect eerder maken en zo vast een deel van je voorbereidingen treffen. |
5
Klaar
10 min.
|
VerwarmDoe een klein laagje water in een steelpannetje en voeg de frambozen toe. Verwarm ze en blender ze tot puree. Haal de pan van het vuur en voeg de chiazaadjes en balsamico azijn toe. Roer alles goed door en laat het zeker 5 minuutjes staan zodat de chiazaadjes het vocht van de frambozen op kunnen nemen. |
6
Klaar
5 min.
|
BouwTijd voor het leukste gedeelte! Snijd de cake voorzichtig met een kartelmes in de lengte door de helft. Spuit toefjes mascarponecreme langs de rand van de 2 cake lagen. Vul het midden van de taart met de frambozenspread en spuit hier nog wat toefjes mascarponecrème op.Stapel de 2 cakelagen op elkaar en leg extra frambozen in het midden van de cake. Werk af met wat verse munt-, frambozen- en rozenblaadjes. Voor die laatste 2 knip ik een theezakje van de Jumbo Boomgaardthee Framboos & Rozenblaadje open en strooi dit erover. Handig, snel en heel lekker. ;-) |