Smeuïge bietjescake met frambozen
Red velvet à la Thijs

0 0
Smeuïge bietjescake met frambozen

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
Voor de cake
1 of 2 bietjes
150gr bloem
135gr havermelk
75gr Tagatesse
35gr olijfolie
1el balsamicoazijn
1el cacao
1tl bakpoeder
snufje zout
Voor de spread
125gr frambozen
2el ciazaad
1el balsamicoazijn
Voor de toefjes
125ml slagroom
1 vanillestokje
250gr mascarpone
10gr Tagatesse
Omdat het oog ook wat wil
frambozen
munt
rozen- en frambozenblaadjes

Bietjes doen het zeker niet alleen goed in hartige gerechten. Je kunt ze ook perfect in de zoete keuken gebruiken!

Kenmerken:
  • Suikervrij

Ingrediënten

  • Voor de cake

  • Voor de spread

  • Voor de toefjes

  • Omdat het oog ook wat wil

Beschrijving

Deel

Onze middelste (8) heeft een eigen moestuin. Voor zijn verjaardag kreeg hij van opa en oma bietjes voor in zijn tuin. En een kleine 2 maanden later, had hij vol trots zijn eerst echte eigen rode biet geteeld! Geen hoeveelheid om ons gezin van een maaltijd te voorzien, maar we zijn niet voor 1 gat te vangen.

We verrasten de anderen met een zoet gerecht van bietjes. Want waar je misschien denkt dat bietjes het alleen goed doen in hartige gerechten, kun je ze ook perfect in de zoete keuken gebruiken. En laat je voor dit recept nu precies 1 bietje nodig hebben…;-)

Met 1 bietje maak je namelijk een heerlijke en natuurlijke red velvet. Door gepureerde bieten aan het beslag toe te voegen krijgt je taart een natuurlijke, rode kleur. En samen met de fris zoetzure smaak van de frambozen in combinatie met de balsamico-azijn is dit echt een heerlijk suikervrij taartje die er ook nog eens heel feestelijk uitziet!

Stappen

1
Klaar
20 min.

Schil en kook

Schil de bietjes en kook ze beetgaar. Giet ze af, maar bewaar een beetje kookvocht. Doe de bietjes samen met een klein beetje kookvocht in de blender en blend ze tot een gladde puree. Is je puree nog wat te dik? Voeg dan nog een beetje kookvocht toe. Als je uiteindeijk 165 gram puree hebt, is het helemaal goed!

2
Klaar
10 min.

Meng

Meng alle droge ingrediënten. Dus de bloem, Tagatesse, cacao, het bakpoeder en zout in een kom. In een andere kom meng je de rest: de bietenpuree, havermelk, olijfolie en balsamicoazijn

Voeg tot slot beide kommen samen tot je een mooi glad beslag hebt.

3
Klaar
35 min.

Vul en bak

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een kleine springvorm met bakpapier. Ik heb er eentje gebruikt van 15 centimeter.

Vul de springvorm tot net onder de rand met beslag en bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar. Ook hier werkt de sateprikker-test natuurlijk! Haal de cake uit de springvorm en laat hem op een rooster afkoelen.

4
Klaar
10 min.

Klop

Giet de koude slagroom in een schone kom, snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en voeg de vanille samen met de Tagatesse toe. Klop tot de slagroom stijf is. Mix op de laagste stand de mascarpone erdoor. Mix niet te lang, want dan wordt het te dun om de toefjes te kunnen spuiten. Stop dus gelijk zodra het 1 geheel is!

Je kunt de crème gelijk gebruiken, maar ook nog even in de koelkast bewaren tot je hem daadwerkelijk nodig hebt. Goed om te weten: afgedekt in de koelkast kun je mascarponecrème een paar dagen bewaren, dus je kunt hem perfect eerder maken en zo vast een deel van je voorbereidingen treffen.

5
Klaar
10 min.

Verwarm

Doe een klein laagje water in een steelpannetje en voeg de frambozen toe. Verwarm ze en blender ze tot puree. Haal de pan van het vuur en voeg de chiazaadjes en balsamico azijn toe. Roer alles goed door en laat het zeker 5 minuutjes staan zodat de chiazaadjes het vocht van de frambozen op kunnen nemen.

6
Klaar
5 min.

Bouw

Tijd voor het leukste gedeelte! Snijd de cake voorzichtig met een kartelmes in de lengte door de helft. Spuit toefjes mascarponecreme langs de rand van de 2 cake lagen. Vul het midden van de taart met de frambozenspread en spuit hier nog wat toefjes mascarponecrème op.Stapel de 2 cakelagen op elkaar en leg extra frambozen in het midden van de cake. Werk af met wat verse munt-, frambozen- en rozenblaadjes. Voor die laatste 2 knip ik een theezakje van de Jumbo Boomgaardthee Framboos & Rozenblaadje open en strooi dit erover. Handig, snel en heel lekker. ;-)

Mirjam Goes

vorige
Ravioli gevuld met sla en ricotta
volgende
Gazpacho van kropsla en tuinerwten
vorige
Ravioli gevuld met sla en ricotta
volgende
Gazpacho van kropsla en tuinerwten