Spicy muffins van gegrilde pompoen
Griezelig lekker!

0 0
Spicy muffins van gegrilde pompoen

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
Voor de muffins
1 pompoen
250gr bloem
75gr Tagatesse
3 eieren
100ml olijfolie
1el koek- en speculaaskruiden
8gr bakpoeder
naar smaak szechuanpeper
naar smaak zout
Voor de walnotenroomkaas-topping
25gr walnoten
50gr roomkaas

De muffins zijn van zichzelf al griezelig lekker. Maar voor de echte finishing touch, maak je een walnotenroomkaas-topping!

Kenmerken:
  • Suikervrij

Ingrediënten

  • Voor de muffins

  • Voor de walnotenroomkaas-topping

Beschrijving

Deel

Het is Halloween vandaag! En wat kun je dan beter serveren dan zo’n griezelig lekkere muffin van pompoen? Eentje die het overigens ook heel goed doet als verantwoorde snack in de brooddoos!

Door de toevoeging van een mix van koek-, speculaaskruiden en szechuanpeper zijn deze muffins ook een heel goed alternatief voor de minder gezonde Sinterklaaslekkernijen als pepernoten en speculaas.

Stappen

1
Klaar
25 min.

Gril & pureer

Verwarm de oven voor op 220°C.

Snijd de pompoen door de midden, haal de zaadjes eruit en snijd hem in blokjes. Of haal een zakje kant-en-klare pompoenblokjes in de supermarkt. ;-) Kruid de pompoen met zout en szechuanpeper en gril de pompoen in de oven in zo’n 20 minuutjes gaar.

Het soort pompoen maakt voor deze muffins niet uit. De suikers in een pompoen zijn nagenoeg gelijk (2 gram per 100 gram). Wel bevatten volgens de voedingswaardetabel flespompoenen iets meer koolhydraten (11 gram per 100 gram) dan hokkaido pompoenen (3 gram per 100 gram).

Blender de gegrilde pompoen tot puree. Voor dit recept heb je 400 gram puree nodig en dat haal je met gemak uit 1 pompoen. Van het restant kun je altijd een soepje maken ofzo.

2
Klaar
10 min.

Klop & mix

Klop in een kom de eieren tot schuim en voeg er daarna langzaam de Tagatesse aan toe. Doe je dit eerder? Dan worden je eieren lang zo schuimig niet. Tagatesse reageert namelijk anders dan suiker op ei.

Voeg aan het eierschuim, de olie en de pompoenpuree toe uit de 1e stap.

3
Klaar
10 min.

Meng & vul

Meng de bloem met de de koek- en speculaaskruiden, het bakpoeder, szechuanpeper en zout en mix de droge ingrediënten door het ei-pompoenmengsel tot er geen klonters meer zijn.

Vul de muffinvormpjes voor 3/4 met het beslag. Ik gebruik graag siliconenbakvormen, zodat ik de vormen niet hoef in te vetten en te bestrooien met bloem tegen het plakken. Heb je geen siliconenvorm, vergeet dit dan niet te doen. ;-)

4
Klaar
15 min.

Bak & koel

Bak de muffins in 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 190°C. Let op: dit is dus 30 graden lager dan waarop je de pompoen hebt geroosterd. Klein detail die grote gevolgen kan hebben.

Laat de muffins op een rooster afkoelen.

5
Klaar
5 min.

Plet & mix

De muffins zijn van zichzelf al griezelig lekker. Maar voor de echte finishing touch, plet je 25 gram walnoten fijn met een vijzel (of bolle kant van een lepel) en voeg deze toe aan de roomkaas.

6
Klaar
5 min.

Serveer & snoep

Serveer de muffins op kamertemperatuur. Met de walnotenroomkaas apart. Zo kan iedereen kiezen wat hij wil. Geen. Een beetje. Erop. Erin. Whatever. ;-)

Je bewaart de muffins (als er over zijn!) het beste in een luchtdichte bak.

Mirjam Goes

vorige
Kip-groente-gehaktballetjes met pastinaakpuree
volgende
Paprisagne
vorige
Kip-groente-gehaktballetjes met pastinaakpuree
volgende
Paprisagne