Verrassend groentestoofpotje
met kip en koffie

0 0
Verrassend groentestoofpotje

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
350gr kippendijfilets
8 bosuitjes
2 winterwortels
2 courgette
3 stengels bleekselderij
2dl witte wijn
2dl zwarte koffie
50gr bloem
50gr boter
1 citroen
2 teentjes knoflook
1tl kaneel
2el olijfolie
naar smaak zout
naar smaak peper

“Ik geef het toe. Eerst dacht ik ‘Wat heb je nu weer bedacht?’, maar dit is écht lekker! Hij mag op ons lijstje!”

Kenmerken:
  • Suikervrij
Keuken:

Ingrediënten

Beschrijving

Deel

1 oktober is het de internationale dag van de koffie. Een mooie aanleiding om te kijken of ik iets verrassends kon maken met koffie en groentjes. Terwijl het testteam normaal gesproken al staat te popelen als ik iets bedacht heb, waren de reacties dit keer iets minder enthousiast. Tot ze het heerlijk geurende dampende stoofpotje voorgeschoteld kregen…

Door de subtiele toevoeging van kaneel, is dit een perfect gerecht voor een regenachtige herfstdag. Maak je dit gerecht van te voren? Dan ruikt je huis extra lang lekker en hoef je op de dag zelf alleen maar de rijst te koken.

Stappen

1
Klaar
10 min.

Meng & bak

Neem de helft van de bloem (25 gram) en meng het met het zout en de peper. Verhit in een braadpan de olijfolie en rol ondertussen de kippendijfilets door het bloemmengsel. Als de olie heet is, bak je de kip rondom goudbruin. Voeg later de fijn gesneden knoflook toe.

Haal hem daarna uit de pan.

2
Klaar
10 min.

Mix & kook

Smelt in dezelfde pan (want dat is extra lekker voor de smaak!) de boter en voeg de andere helft van de bloem toe. Laat de bloem kort bakken en voeg daarna de witte wijn en de koffie toe. Breng alles aan de kook, maar vergeet niet de bijven roeren: er zit immers bloem in je gerecht en je wilt niet dat dat aanbakt. Als het kookt, draai je het vuur laag en voeg je het citroensap, de zeste en de kaneel toe.

Laat het vuur laag en het heerlijk ruikende mengsel van koffie wijn en een beetje bloem zachtjes pruttelen.

3
Klaar
30 min.

Voeg samen & pruttel

Snijd de groenten. Wij houden niet zo van klein gesneden groenten, dus ik snijd de bosui en bleekselderij bijvoorbeeld in stukjes van 2 cm. Maar snijd ze gerust kleiner als je dat lekkerder vindt. De winterwortel gaat in plakjes en de courgette in blokjes.

Doe de kip en de wortel en bleekselderij in de braadban. Voor de volledigheid: daarin pruttelt dus nog altijd het heerlijk ruikende mengsel van koffie wijn en een beetje bloem. Doe een deksel op de pan en laat alles een kwartiertje pruttelen. Voeg dan de courgette en bosui toe en laat de groenten pruttelen tot ze (beet)gaar zijn. Dit duurt ongeveer nog een kwartiertje. De kip was al gaar, dus hoeft alleen nog maar op te warmen en de heerlijke smaken uit de pan over te nemen.

De prutteltijd kun je natuurlijk naar wens aanpassen. Als je je groenten klein(er) heb gesneden, zijn ze eerder gaar en als je ze juist wat zachter wenst, laat je ze nog even in de pan.

4
Klaar
5 min.

Ruik & proef

Haal het deksel van de pan en ruik! Proef vervolgens en kruid het stoofpotje eventueel af met zout en peper. Schep het in kleine bakjes en serveer het met frietjes, rijst, aardappelpuree of brood. Werk het stoofpotje af met wat fijngesneden bosui.

Wij zijn er hier nog niet over uit waarmee dit stoofpotje het lekkerste is. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Mirjam Goes

vorige
Slaburger met kipgehakt
volgende
Pizza met spruitjes
vorige
Slaburger met kipgehakt
volgende
Pizza met spruitjes

Reactie Verberg reacties

Voeg je reactie toe