Zoete, frisse en romige bavarois van appelsien
De perfecte afsluiter na een Spaans hoofdgerecht

0 0
Zoete, frisse en romige bavarois van appelsien

Delen? Graag:

Of kopieer deze link en deel die. ;-)

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen:
5 appelsienen
25gr Tagatesse
3 eieren
125ml slagroom
4 blaadjes gelatine
25gr amandelen

Kleinere vormen stijven natuurlijk sneller op, maar serveren ook iets leuker. Muffinvormen werken altijd goed voor dit!

Kenmerken:
  • Suikervrij
Keuken:

Ingrediënten

Beschrijving

Deel

Ik ben niet zo’n zoetekauw. De anderen hier in huis deste meer…En aangezien ook zij met de suikervrijepot mee eten, vind ik dat ik hen best eens tegemoet mag komen met een heerlijk dessert.

Deze bavarois scoort punten! En niet alleen bij hen…Dit nagerecht is zoet, fris en romig. En een perfecte afsluiter na een Spaans hoofdgerecht!

Stappen

1
Klaar
10 min.

Pers en kook

Rasp 1 appelsien en bewaar de zeste.

Snijd de appelsien vervolgens door midden en pers ze uit. Pers ook de overige appelsienen tot je in totaal 350ml. sap hebt. Soms heb je dat al na 4 appelsienen, soms na 6...Het gemiddelde heb ik daarop op de ingrediëntenlijst gezet. ;-) Kies je liever voor gemak (maar ook meer suikers?), dan kun je natuurlijk ook gewoon een pak appelsienensap kopen!

Voeg de Tagatesse en de helft van de zeste toe aan de appelsienensap en breng het zachtjes aan de kook.

2
Klaar
5 min.

Week en roer

Draai het vuur uit en laat het sap afkoelen. Week ondertussen de gelatineblaadjes in ruim koud water voor minimaal 5 minuten.

Knijp de gelatine goed uit en voeg de blaadjes 1 voor 1 toe aan de warme appelsienensap. Roer het sap goed door zodat de blaadjes oplossen.

3
Klaar
10 min.

Klop en rooster

Scheid de eidooiers van de eiwitten en klop de dooiers op volle snelheid schuimig. Bewaar het schuim in een andere bak en klop de slagroom lobbig. Als je deze volgorde aanhoudt, kun je dat gewoon in dezelfde bak doen zonder dat je die tussendoor schoon hoeft te maken. Klop je eerst de slagroom? Dan moet je de kom eerst goed omspoelen en weer vetvrij maken: anders kun je je eiwitten nooit stijf kloppen.

Als de mixer op volle snelheid draait, kun je mooi tegelijkertijd de amandelen in een droge koekenpan roosteren! Deze nootjes zorgen straks voor een heerlijke crunch op de bavarois.

4
Klaar
2u. 5 min.

Mix en wacht

Spatel het eiwitschuim voorzichtig door de lauwwarme appelsienensap en daarna de lobbig geklopte slagroom.

Spoel een vorm om met water en droog hem niet af. Zo komt je bavarois straks gemakkelijk eruit. Giet het mengsel in de vorm en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

5
Klaar
Dat hangt er vanaf...;-)

Stort en geniet!

Stort de bavarois op een bord(je) en garneer het met de geroosterde amandelen, een schijfje appelsien en een takje munt.

Mirjam Goes

vorige
Gazpacho van kropsla en tuinerwten
volgende
Luchtige slacake met frisse citroenslagroom
vorige
Gazpacho van kropsla en tuinerwten
volgende
Luchtige slacake met frisse citroenslagroom

Reactie Verberg reacties

Voeg je reactie toe